about me

My photo
kenapa OlatOalOaa? it's tongue-twister kan. actually, it pronounce as O-la-to-A-lo-ya. got it? why olato. its a worm, an elongated soft-bodied invertebrate animal which i named this blog as it. and why aloaa(aloya), is about my fav nick(commonly my fam call me as this nick) wiiwiittt. kan. okayy? now. live ur life! C:
life without a friend is death without a witness

Monday, January 17

♥ Gamelan ♥

source : goooooooogle

Apakah itu gamelan?
Gamelan adalah himpunan alat muzik yang biasanya menonjolkan metalofon, gambang, gendang, dan gong. Orkes gamelan kebanyakan terdapat di pulau JawaMaduraBali, dan Lombok di Indonesia dalam pelbagai jenis ukuran dan bentuk ensembel. Di Bali dan Lombok hari ini, dan di Jawa lewat abad ke-18, istilah gong lebih dianggap sinonim dengan gamelan.
source : wikipedia


.................................................

 aktiviti : perform Gamelan.
tarikh : 24th Jan 2011 
hari : Isnin
majlis : penutupan JKKK *kot*
alat Gamelan yang aku main : saron pekin

rakan seGamelan yang sedang main alat gamelannya *nama alat tu aku tak ingat*


ni saron pekin yang aku akan mainkan.

nak jadikan cerita, pada mulanya, untuk gamelan ni aku main Kenung(sila gooogle), pastu, tetibe lak kene tuka, sebab kenung tu tak bape nak penting sangat, lagipun orang tak cukup untuk main gamelan ni. so amek alat yang penting penting je.

untuk isnin ni(insyaAllah), aku akan main saron pekin.
AHAA..
korang doakan aku leh maen dengan tenang eh.
aku sangat nervous lah bila part part yang kene laju tu, takut hilang focus sume. 
so, korang doakan lah performance akan bejalan dengan lancar untuk majlis itu.
hoho

terimakasih!


'You can't reach your goals without taking some long shots' 
Like it or Leave it ♥

8 comments:

Mia Liana said...

suka gamelan...best..irama tradisional...

asybedazzle said...

waa, gamelan ni agak spiritual kan. bagus. :)

anamizu said...

teringat paksu cik ana pernah ade BENDE ikut mase die main gamelan kat johor..ngeee~~

recent post : |font comel-comel|

Aliaa Jahaya said...

@mia liana, yep.memang best kan? before this, tak pernah tahu pun pe tu gamelan, but sejak dah jadi mahasiswi, nak cube bende baru, then trus amek gamelan sebab 'cambest'

Aliaa Jahaya said...

@asybedazzle, yes it's spiritual lah jugak. G_G

Aliaa Jahaya said...

@anamizu, wHATT? ''BENDE''?? auww. jangan lah cakap pasal bende bende tu, i just maen for fun, and it's not related to that 'bende' insyaAllah. doakan eh! *hugs*

chemay said...

suke gamelann..
tp dekat sekolah dlu ramai sgt org yang join kelab kebudayaan
then chemay tak dapat peluang nak join =__="

NICK IRFAN said...

bila tgk gamelan teringat filem yg seram2 sbb selalunya filem seram guna alat muzik gamelan hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...