about me

My photo
kenapa OlatOalOaa? it's tongue-twister kan. actually, it pronounce as O-la-to-A-lo-ya. got it? why olato. its a worm, an elongated soft-bodied invertebrate animal which i named this blog as it. and why aloaa(aloya), is about my fav nick(commonly my fam call me as this nick) wiiwiittt. kan. okayy? now. live ur life! C:
life without a friend is death without a witness

Friday, January 7

sotong goreng tepung

ni cara masak cara aku tau. korang leh lah follow kalau korang nak follow resipi ni. hehe. senang jee...




bahan bahan
♥ 4 ekor sotong putih(dipotong dadu)
♥ sebiji telur
♥ 5 sudu tepung serbaguna
minyak masak secukupnya


cara cara
bahan 1
pecahkan telur ke dalam sebiji mangkuk kecil
kacau sebati
biarkan seketika.pastu buat bahan 2.


bahan 2
letakkan 5 sudu tepung serbaguna ke dalam pinggan.
biar seketika.


bahan 3
♥ panaskan kuali
♥ masukkan sotong dan goreng sotong untuk mengeluarkan air sotong.
♥ buat dalam 2 3 minit je.
♥ angkat sotong dan tos kan.
biarkan seketika.


steps
♥ masukkan bahan 3 ke dalam bahan 1 
♥ pastu masukkan ke bahan 2 pulak.
♥ pastu goreng.
♥ goreng hingga kekuningan ye.


tepung serbaguna yang aku guna.




sedap tau gune tepung ni. ada sapa sapa nak beli? leh text saya! hehe *promote*

ni lah hasil yang korang akan dapatttt .




selamat mencubaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
dah cuba, kasi rasa tau tau tau!


p/s: sorilah kalau resipi ni macam complicated sangat. sebenanye buat nye sangat lah senang, cume nak explain tu je aku macam tak reti sangat. tu yang macam panjang berjela. haha.




'You can't reach your goals without taking some long shots' 
Like it or Leave it ♥

4 comments:

NUR AYNIE said...

aynie pnh buat nie~~sedapppp~~=)

Aliaa Jahaya said...

kan kan? lagi sedap dari order kat kedai kan kan? haha

E.d.Y said...

adui..lapar pulak

Aliaa Jahaya said...

ehehehe. lapar?? jom masakkk! hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...